Цікавыя факты аб дэльфінах

86 праглядаў
3 хвіл. на чытанне
мы знайшлі 18 цікавыя факты аб дэльфінах

Вельмі разумныя і сацыяльныя сысуны.

Яны насяляюць як у акіянах, так і ў рэках. Яны часта падарожнічаюць вялікімі статкамі, часам якія перавышаюць 1000 асобін. У іх ёсць свая мова, якую нам пакуль не ўдалося расшыфраваць. Дэльфіны вельмі цікаўныя і таварыскія, ім таксама падабаецца грамадства людзей.

1

Дэльфіны любяць паспаць.

Паколькі дэльфіны дыхаюць атмасферным паветрам, яны не могуць сабе дазволіць спаць пад вадой на працягу працяглага часу. Таму яны прыстасаваліся да воднага жыцця, задрамаўшы па 15-20 хвілін, падчас якіх спіць толькі адно паўшар'е мозгу.

Падчас такога сну дэльфін можа плаваць, нармальна дыхаць і выглядваць пагрозы.

2

Дэльфіны выкарыстоўваюць рэхалакацыю.

Так яны знаходзяць свой шлях у навакольным асяроддзі. Выдаючы высокачашчынныя гукі, яны слухаюць якое вяртаецца да іх рэха і выкарыстаюць яго для пабудовы «карты» прасторы. Яны таксама выкарыстоўваюць эхалакацыю для пошуку ежы і палявання.
3

Што ядуць дэльфіны?

Дэльфіны палююць зграямі і сілкуюцца рыбай, кальмарамі і ракападобнымі.

Рацыён вар'іруецца ў залежнасці ад выгляду і месцы яго пасялення. Аснову іх меню складаюць рыба і кальмары, якія таксама з'яўляюцца крыніцай вады з-за яе высокага ўтрымання ў арганізме гэтых жывёлін. Паколькі дэльфіны не п'юць, уся вада паступае з ежай.

4

Касаткі - самыя вялікія натуральныя ворагі дэльфінаў.

Хоць самі яны ставяцца да сямейства дэльфінавых, гэта не мяшае ім паляваць на сваіх меншых субратаў.
5

Дэльфіны маюць зносіны як вербальна, так і невербальна.

Яны могуць перадаваць паведамленні, рухаючы хвастом, плаваючы ці прымаючы пэўныя паставы. Акрамя таго, у іх багатая мова, якая складаецца з адмысловых пстрычак і высокачашчынных свістаў. Яны могуць выкарыстоўваць гукі, каб паведамляць адзін аднаму аб небяспецы, паказваць свой эмацыйны стан або заклікаць да парадку маладых і непаслухмяных дэльфінаў.
6

У свеце налічваецца каля 40 відаў дэльфінаў.

Большасць з іх насяляе на плыткаводдзе акіяна ў трапічнай зоне.
7

У рэках насяляюць 5 відаў дэльфінаў.

Напрыклад, амазонская інія - прадстаўнік дэльфінаў, якія жывуць у водах Амазонкі і Арынока.
8

Дэльфіны вельмі разумныя і гуллівыя. Іх інтэлект роўны інтэлекту малпаў, а структура мозга вельмі падобная да чалавечай.

9

Дэльфіны - вельмі сацыяльныя жывёлы, яны ўтвараюць групы да тузіна асобін.

Сувязі ў групах не пастаянныя, дэльфіны час ад часу пераходзяць з адной групы ў іншую. Ва ўмовах багатай ежы групы дэльфінаў могуць перыядычна аб'ядноўвацца, утворачы супергрупу, колькасць якой можа перавышаць тысячу асобін.
10

Дэльфіны - вельмі добрыя бацькі. Пасля нараджэння маляняці пра яго клапоцяцца, а мама вельмі ахвотна і часта з ім гуляе.

У залежнасці ад віду дэльфіны не пакідаюць кампанію маці ад 3 да 8 гадоў.
11

Яны дапамагаюць сваім таварышам.

Дэльфіны вядомыя тым, што клапоцяцца аб параненых і хворых людзях. Пры неабходнасці яны вывозяць параненых калегаў на паверхню, каб яны маглі падыхаць паветрам.
12

Нягледзячы на ​​сваю чулую натуру, дэльфіны часам б'юцца паміж сабой.

Бойкі звычайна ўладкоўваюць самкі, у кампаніі якіх б'юцца самцы. Падчас сутычак здараюцца бойкі і ўкусы. У крайніх выпадках, калі сутычка вельмі напружаная і знясільваючая, які прайграў бой самец можа быць выключаны з групы.
13

У Польшчы таксама ёсць дэльфіны. Наш мясцовы прадстаўнік - марская свіння, якая жыве ў Балтыйскім моры.

Марскія свінні вырастаюць прыкладна да 1,5 м у даўжыню. Яны знаходзяцца пад строгай краявіднай аховай.
14

Сярэдняя працягласць жыцця дэльфінаў - 15 гадоў.

Самым доўгажывучым асобнікам у няволі была Нана, якая жыве ў акварыуме Сімода ў Японіі. Гэты дэльфін дажыў да глыбокай старасці - 47 гадоў.
15

Дэльфіны таксама пакутуюць ад забруджвання акіяна і паляванні.

У целах дэльфінаў назапашваюцца пестыцыды, цяжкія металы, пластмасы і іншыя прамысловыя і сельскагаспадарчыя забруджвальнікі, якія не хутка раскладаюцца ў натуральным асяроддзі.

Многія дэльфіны таксама гінуць, заблытваючыся ў рыбалоўных сетках.

16

Мяса дэльфінаў ядуць у некаторых раёнах Японіі.

На іх агрэсіўна палююць і забіваюць гарпунамі. Нягледзячы на ​​адносна высокае ўтрыманне ртуці ў мясе гэтых сысуноў, шкоднага ўздзеяння ўжывання мяса дэльфінаў на здароўе чалавека пакуль не выяўлена.

17

Дэльфіны могуць рухацца са хуткасцю да 60 км/г.

Для плавання яны выкарыстоўваюць хвост і заднюю частку цела, што прыводзіць жывёлу ў рух. Грудныя плаўнікі служаць толькі для рулявога кіравання, а спінны плаўнік служыць для стабілізацыі.
18

Самы маленькі дэльфін - новазеландскі Танін, таксама вядомы як дэльфін Гектара.

Гэты эндэмічны выгляд насяляе ў Новай Зеландыі вакол Паўднёвай выспы і на захад ад Паўночнага выспы. Самая буйная асобіна, вымераная на дадзены момант, мела даўжыню 150 гл і вага 57 кг.
Папярэдняя
Цікавыя факты10 самых атрутных павукоў у свеце
Наступны
Цікавыя фактыЦікавыя факты аб мядзведзях
Супер
0
Цікава
0
Дрэнна
0
абмеркавання

Без Тараканаў

×